Quantitative Aptitude For SSC Exams and RRB Exams



1. By selling ball bearings at 32 a rupee, Suresh loses 40%. How many for a rupee should he sell in order to gain 20%?
(a) 28
(b) 22
(c) 16
(d) 12

2. Aman sells two cows for Rs. 39100 each, gaining 15% on one and losing 15% on the other. Find his total gain or loss.
(a) gain, Rs. 1800
(b) loss, Rs. 2700
(c) gain, Rs. 1300
(d) loss, Rs. 1800



3. By selling a pen for Rs. 19.50, Aman makes a profit of 30%. By how much should he increase his selling price so as to make a profit of 40%?
(a) Rs. 1.50
(b) Rs. 3.75
(c) Rs. 4.20
(d) Rs. 4.80

4. Kamal bought a certain quantity of potato at the rate of Rs. 1500 per quintal. 10% of the potato was spoiled. At what price should he sell the remaining to gain 20% of his outlay?
(a) Rs. 1800 per quintal
(b) Rs. 2000 per quintal
(c) Rs. 2200 per quintal
(d) Rs. 2400 per quintal

5. Seema sold her watch for Rs. 14400, and got a percentage of profit equal to the cost price. Find the cost price of the watch.
(a)  Rs. 13578
(b) Rs. 11680
(c) Rs. 9999
(d) Rs. 8000

6. Find the profit percent made by selling an article at a certain price, if by selling at 2/3 of that price there would be a loss of 20%?
(a) 5%
(b) 10%
(c) 20%
(d) 40%

7. The marked price of a mobile phone is Rs. 4800. The dealer gives a discount of 10% and gains 8%. If no discount is given, find the gain percent of the dealer.
(a) 10%
(b) 20%
(c) 30%
(d) 40%

8. Sapna bought a car a 20% discount on its original price. She sold it at a 40% increase on the original price. Find her profit percent.
(a) 75%
(b) 62%
(c) 49%
(d) 36%

9. Seema sold a cycle worth Rs. 9000 to Sapna at 10% loss. Sapna sells the cycle back to Seema at 10% gain. Who gains and who loses?
(a) Seema’s gain=9%, Sapna’s loss=10%
(b) Seem’s gain=10%; Sapna’s gain=10%
(c) Seema’s loss=9%; Sapna’s gain=10%
(d) None of these

10. Aman buys some potato. If he sells it at Rs. 5 a kg, he loses Rs. 200, but when he sells it at Rs. 6 a kg, he gain Rs. 150. How much potato did he purchase?
(a) 200 kgs
(b) 275 kgs
(c) 310 kgs
(d) 350 kgs



AnswersKey
1.(c)
2.(d)
3.(a)
4.(b)
5.(d)
6.(c)
7.(b)
8.(a)
9.(c)
10.(d)

No comments

Powered by Blogger.